微信扫码登录

使用验证码登录

QQ登录

只需一步,快速开始

【汉英微型诗】 吃

童年吃糖  要哭
老来吃药  无泪
中间杂食风雨  拌阳光
Eating
Eating candy but crying in childhood
Taking medicine without tear in old age
Standing wind and rain also enjoying sunshine in midlife

吃食
Eating
童年吃糖  要哭
老来吃药  无泪
中间杂食风雨  拌阳光
one cries when eating candy in childhood
but tearless when taking medicine in old age
and eats wind, rain and sunshine between

回复 1# 周道模 的帖子

in childhood, in old age,in midlife 都放在句首如何?

原帖由 无心剑 于 2009-12-26 10:47:00 发表
吃食
Eating
童年吃糖  要哭
老来吃药  无泪
中间杂食风雨  拌阳光
one cries when eating candy in childhood
but tearless when taking medicine in old age
and eats wind, rain and sunshine betwe......

谢谢无心剑君的参与和好译! 问好!

原帖由 金沙文字 于 2009-12-26 11:26:00 发表
in childhood, in old age,in midlife 都放在句首如何?

答金沙君:
英语习惯放在后面,如押韵需要,当然放在前面也可以。谢谢建议!

原帖由 普敬天下人 于 2009-12-26 12:45:00 发表
欣赏赞叹周老师的佳作!在下拙译,敬请多多批评指正!
童年吃糖  要哭
老来吃药  无泪
中间杂食风雨  拌阳光
Eating
In childhood one eats candy with some cries,
When old  pills are swallowed with no ......

谢谢普敬君的参与!第二句好像逻辑上有问题。

有些人的普通话不行的话,一读这个标题,恐怕要闹出笑话来,呵呵呵
吃(食) 屎
hhahaha, I am so sorry, but I can't help....hahaha:D:P

原帖由 普敬天下人 于 2009-12-26 18:17:00 发表
谢谢周老师的指导!修改如下。
Eating
In childhood one eats candy with some cries,
In old age pills are swallowed with no tears,
In the middle bathed in storm or sunshines.

谢谢普敬君改译!
第二句 pills 作主语,in old age 指人,究竟对不对呢?

原帖由 自娱自乐 于 2009-12-26 19:09:00 发表
有些人的普通话不行的话,一读这个标题,恐怕要闹出笑话来,呵呵呵
吃(食) 屎
hhahaha, I am so sorry, but I can't help....hahaha:D:P

有道理!吃什么呢?谢谢!:D